Поскъпване при петрола и глътка свеж въздух за стоковите валути

Златото и среброто със спад

Поскъпване при петрола и глътка свеж въздух за стоковите валути
212 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Канадският долар е единствената валута, която не можа да се възползва от поскъпването на петрола в рамките на миналата търговска сесия. Канадската валута се търгуваше в тесни граници близо до върха, достигнат малко по-рано. Повечето от валутите на развиващите се пазари се възползваха от апетита за риск. Така двойката USD/BRL реализира понижение от 0.4%. USD/ZAR пък се търгуваше на нивата, на които бе в началото на седмицата.

Валутната двойка USD/RUB наподобява много на движението при канадският долар. Рублата също не успя да се възползва от поскъпващият петрол.

Силното движение при USD/JPY продължи. Двойката достигна до 118, което е ръст от 0.37% за деня. USD/CHN завърши с леко понижение от 0.03%, търгувайки се на нива около 6.5998.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо шест други, завърши с повишение от 0.12%, достигайки 99.09.

Суровини

Намаляването на волатилността на пазарите доведе до спад на златото. Спот цената на благородния метал се понижи с 1.5 на сто, достигайки 1077 долара за тройунция.

Среброто последва движението на златото след като инвеститорите прибраха печалбите си след силното движение нагоре. Благородният метал се понижи с 2.15 на сто до 13.85 долара.

Опасенията около растежа на китайската икономика държат платината под натиск. Металът загуби 1.4% от стойността си, падайки до 835 долара за тройунция. Това е близо до нивото от 825, достигнато през декември.

Основните метали намериха подкрепа след поскъпването при петрола и китайските акции. Най-добре се представи алуминият, който приключи с ръст от 1.3% до 1482 долара.

След като падна до 30.28 долара, петролът успя да се повиши и приключи търговията с повишение от 2.3 на сто. Поскъпването на черното злато макар и слабо подкрепи стоковите валути срещу долара. Сорт Брент затвори също на зелено, поскъпвайки с 1.9% до 30.88 долара за барел.

Капиталови пазари

Фондовите пазари отвъд океана приключиха на зелена територия, в резултат  на положителното затваряне на китайския пазар. При индексите най-силно се представи технологичният Nasdaq, който се повиши с 2%, следван от S&P 500  с ръст от 1.7% и Dow Jones с 1.4%. Компаниите от енергийният сектор бяха сред най-печелившите. Ценните книжа на Chevron и Exxon Mobil се представиха най-добре, поскъпвайки съответно с 5.1% и 4.6%.

Европейските пазари затвориха на червено въпреки силните резултати на енергийните компании. Най-слабо се представи немският DAX, който поевтиня с 1.7%, следван от Euro Stoxx 50 с 1.6%.

От началото на годината водещите индекси в САЩ и Европа са загубили 5-9% от стойността си. За същият период китайските фондови пазари са се понижили с 18-20%.

Подкрепи Economic.bg