Поскъпването на свинското месо ускори инфлацията през декември
Средногодишната инфлация през 2019 г. достигна 3.1% - най-високото ниво от 2011 г. насам

© ECONOMIC.BG / Economic.bg/Архив
Годишната инфлация в България през декември се ускори и достигна 3.8% през декември, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Месечното увеличение на средните цени на дребно е 0.7%. Основната причина за нарастването им е поскъпването на някои хранителните продукти, сред които свинското месо, малотрайните колбаси, домати, краставици и яйца.
Темпът на годишна инфлация се ускорява спрямо ноември, когато беше 3%. Преди това се наблюдаваше забавяне в ръста на цените, а в края на летния туристически сезон се стигна до дефлация.
През декември свинското месо поскъпва със 7.9%, малотрайните колбаси – с 1.6%, яйцата – с 2.9%, доматите – с 9.9%, а краставиците – със 7.3%. Намаление в цените се отчита при хлебните продукти и цитрусовите плодове, чийто сезон започна.
Традиционно около празниците са поскъпнали цените на самолетните билети – с 28.9%, на книгите – с 5.8%, както и на пакетни услуги за почивка и пътувания – с 15.7%. Намаление в цените на нехранителните стоки се наблюдава при автомобилните застраховки, електронните игри, новите автомобили, обувките и облеклото.
През декември 2019 г. цените на медицинските продукти и на стоматологичните услуги са се увеличили с по 0.1%, а на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.
Средногодишната инфлация през 2019 г. е 3.1%, показват данните на НСИ. Това е най-високото ѝ равнище от 2011 г. насам. Постигнатият темп на нарастване на цените на дребно е много по-голям, отколкото се смята за здравословно. Според Европейската централна банка (ЕЦБ) "здравословната" инфлация е около 2%. Основната част от поскъпването на живота се дължи на хранителните стоки (5.1%). При нехранителните средното увеличение за годината е с 0.8%. Услугите са станали с 3.4% по-скъпи за българските граждани.