Потъналият танкер в Източнокитайско море е причинил 16-километрово нефтено петно

Корабът епревозвал 136 000 тона кондензат

Потъналият танкер в Източнокитайско море е причинил 16-километрово нефтено петно

Снимка: БТА

440 ~ 1 мин. четене
Иранският петролен танкер, който вчера потъна в Източнокитайско море, е причинил нефтено петно с дължина 16 километра, предадоха китайски и японски медии, цитирани от Reuters. 

От Китайската централна телевизия споделят, че петното се намира на изток от мястото, където потъна корабът и е с широчина между 2 и 7 километра, но от вчера то се е увеличило няколко пъти и това повишава тревогата от нанасяне на вреди на морската екосистема. 

Операция по почистване на повърхността на водата е започнала, а спасителните екипи са обявили спиране на мащабното издирване на оцелели, понижавайки усилията до "нормални" дейности.

Припомняме, че танкерът, превозвал 136 000 тона кондензат, потъна вчера, след като няколко експлозии отслабиха корпуса. Той се подпали след сблъсък с китайски товарен кораб на 6 януари.

Китайските власти заявиха, че в резултат на експлозиите, разкъсали корпуса, са е запалило голямо количество петрол във водите наоколо.

Това е най-големият петролен разлив от танкер от 1991 г., когато 260 000 тона нефт се изляха край бреговете на Ангола.

Японската брегова охрана каза, че от мястото, където е потънал корабът, все още се издига черен дим. Тя е изпратила в района два патрулни катера и самолет, които да търсят изчезналите членове на екипажа и да оценят обстановката.

В събота китайски спасителни екипи откриха две тела на борда на танкера. На 8 януари беше намерено още едно тяло, вероятно на моряк от танкера. 

Иранските власти заявиха вчера, че се предполага, че останалите 29 души от 32-членния екипаж също са загинали.
Подкрепи Economic.bg