Здравното министерство няма да отпусне повече пари на общинските болници

Ведомството на Кирил Ананиев е готово да помогне на закъсалите лечебни заведения с методологическа и експертна помощ

Здравното министерство няма да отпусне повече пари на общинските болници
1012 ~ 3 мин. четене
Министерството на здравеопазването ще отпусне на общинските болници близо 28.5 млн. лв. през тази година, колкото са предвидени в Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. От ведомството на Кирил Ананиев уточняват, че няма как да им се дадат повече средства извън тази методика, тъй като това би попаднало в графа „нерегламентирана държавна помощ“, за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

Съобщението от МЗ бе пуснато във връзка с предстоящия днес протест на общинските болници в страната. Лекари, сестри и санитари от редица общински лечебни заведения ще преустановят работа за час в понеделник по обяд. Недоволството, породено от тежкото финансово състояние на болниците, е подкрепено от Българския лекарски съюз, от Сдружението на частните болници у нас и от работодателските организации.

"Спешният прием на пациенти няма да бъде прекратяван", каза пред Дарик д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. "От 12.00 до 13.00 ч. ще се опитаме да обясним на хората кое ни накара да стигнем до протести. И ще оставим топката в ръцете на онези, чието основно конституционно право се отнема, това са пациентите", обясни Тотев.

От МЗ обясняват, че могат да помогнат на закъсалите лечебни заведения само с оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им. Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на собственика – съответните общини, пише в съобщението на МЗ.

С 28-те милиона лева ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната, пише в становището на здравното министерство.
Анализът, извършен от екипа на министър Ананиев, е базиран върху изследване потребностите на населението от здравни грижи и дейности на територията на всяка от 28-те области в страната, като са отчетени демографската структура на районите и картината на социалнозначимите заболявания на населението. На това основание МЗ смята, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ.
Успоредно с това, за да се гарантира достъпът до спешна медицинска помощ на българските граждани, МЗ, в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, предвижда обновяването или изцяло новото изграждане на общо 237 филиала и центрове за спешна медицинска помощ.
Освен това, Министерството на здравеопазването напомня, че в рамките на преговорите за Националния рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, като същевременно МЗ актуализира и медицинските стандарти. По този начин на общинските болници ще бъде дадена възможността да реализират своята дейност в условията на финансова стабилност и предвидимост.
Към 30 септември 2017 г. функциониращите общински болници са 121, в това число – 7 комплексни онкологични центъра, 9 специализирани болници за активно лечение на фтизиатрични заболявания, 11 центъра за психично здраве и 6 центъра за кожно-венерически заболявания. Общите задължения на общинските болници възлизат на 100,270 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44,178 млн. лв.


Подкрепи Economic.bg