Желязната църква отново се превръща в сензация

Български туроператори са включили обекта в предлаганите туристически обиколки

Желязната църква отново се превръща в сензация

Снимка: БТА

Българската общност в Истанбул може да е една от най-малките, но нейната великолепна църква на брега на Златния рог се превърна в сензация, след като бе отворена отново за посетители миналата седмица, пише турският вестник Daily Sabah.

След отварянето на църквата, която беше основно ремонтирана, най-малко 2000 души са дошли да видят "Свети Стефан", по-известна сред местните като Желязната църква заради своята желязна структура. Макар общността да смята, че може и да няма служби всяка неделя, тъй като паството е малко, църквата е популярна сред туристите. Български туроператори са включили обекта в предлаганите от тях обиколки на града, с което броят на посетителите още повече се увеличава.

Истанбулската община и българското правителство обединиха усилия за реставрация на храма от 19 век за около 16 млн. турски лири. "Свети Стефан" е смятана за единствената в света църква, изработена изцяло от желязо. Тя беше в много лошо състояние преди реставрацията, която започна преди седем години.

Христо Копано - член на Фондацията на българската православна църква, заяви пред Анадолската агенция, че "Свети Стефан" вече е била посетена от много хора и скоро се очакват още посетители. "Имахме успешен реставраторски проект и църквата бе възстановена в оригиналния ѝ вид", каза Копано и допълни, че очаква много посетители за Великден и други празници, които ще бъдат отбелязвани в храма. "Това е Божия дом, всеки е добре дошъл", казва Копано, като отбелязва, че църквата също се цени за иконите и декорациите си. В мазето на църквата се помещава и художествена галерия, където стотици снимки показват състоянието ѝ преди и след възстановяването.

Ибрахим Зейтунлу, който е клисар в църквата, се е оженил в "Свети Стефан" през 1994 г., преди храмът да бъде затворен за реставрация. Зейтунлу очаква скоро в църквата отново да се организират сватби. 

Изключителен символ на българското православно християнство, църквата е построена през 1898 г. на мястото на дървена църква, разрушена от пожар. За строежа е нает австрийски предприемач и са използвани 500 тона железни компоненти, донесени от Австрия. С три купола и богата външна украса църквата се откроява сред много други православни църкви в Истанбул.

Сто и двайсетгодишната църква бе официално открита на 7 януари в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Българският патриарх Неофит и Вселенския патриарх Вартоломей отслужиха заедно молебена по освещаването на храма.

Коментари: 0