Повишаването на майчинството крие парадокс

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са подсигурени, увери социалният министър Гълъб Донев

Повишаването на майчинството крие парадокс

Снимка: Screenshot /bTV

6738 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Повишаването на майчинството и на минималните пенсии са плод на политически решения, които не отразяват напълно принципите за социалното осигуряване. В резултат на това се получават някои парадокси. Това стана ясно от думите на вицепремиера и социален министър Гълъб Донев.

Западният опит се различава значително от българския, където майчинството е 410 дни – едно от най-дългите в света. В чужбина имат друг подход – там то е по-кратко и по-добре обезпечено, а целта е жените да се връщат по-бързо на работа.

С актуализацията на бюджета депутатите гласуваха да се вдигне помощта за втората година от майчинството на 650 лв.

Предложената промяната не стимулира в достатъчна степен майките да се върнат на пазара на труда“, коментира Донев в ефира на bTV.

„С по-дългото откъсване от пазара на труда се губят професионалните умения и качества. По-малкото участие на пазара на труда води и до различни размери на пенсиите след това. Въпреки че трите години майчинство участват в изчислението, те не носят такъв осигурителен принос“, обясни той.

Получава се и противоречие – немалък процент жени ще взимат повече пари през втората година от майчинството си. Причината се крие в това, че те са се осигурявали на минимална заплата, а през първите 12 месеца от отглеждането на детето по закон трябва да получават 90% от дохода си, т.е. под 650 лв., на колкото бе вдигната помощта за следващите 12 месеца.

Това е парадоксът на политическите решения“, изтъкна Гълъб Донев.

Такъв той вижда и при пенсиите. Според него те водят до неправилния подход чрез социалното осигуряване да се решават проблемите на бедността.

„Когато се вдигат минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите в Кодекса за социално осигуряване, се получава едно компресиране на размерите на пенсиите в най-ниското ниво. Затова аз държах да не се смесват принципи на социално осигуряване със социалното подпомагане“, изтъкна министърът. 

Депутатите приеха различни предложения от тези на служебното правителство. Те подкрепиха идеята на „Има такъв народ“ минималната пенсия да се вдигне на 370 лв., както и тази на ДПС за 120 лв. месечна надбавка до края на 2021 г. Кабинетът бе предложил повишение до 340 лв. от сегашните 300 лв. минимална пенсия, промяна във формулата за изчисление и запазване на 50 лв. ежемесечна помощ. Идеята на бе да се насърчи пo-пpoдължитeлнoтo yчacтиe нa xopaтa нa пaзapa нa тpyдa и едновременно с това да се подсигури начин за изчисление на по-високи пенсии. 

Донев все пак увери, че парите за добавките от 120 лв. от октомври и за увеличението на пенсиите от Коледа са осигурени. По думите му няма риск актуализацията да не се случи.

Подкрепи Economic.bg