Повишените запаси на САЩ тласкат цените на петрола надолу

Запасите на суров петрол в САЩ са се увеличили с 3.9 млн. барела през миналата седмица

Повишените запаси на САЩ тласкат цените на петрола надолу

Снимка: pixabay

Цените на петрола се понижиха в сряда на фона на данни за увеличаващите се американски запаси, повишавайки вероятността от свръхпредлагане при появата на евентуална втора вълна от коронавируса, която заплашва да спре възстановяването на търсенето, предава Reuters.

Фючърсите на суровия Brent спаднаха с 2.2% и се продават за 40.07 долара за барел. В същото време щатските фючърси на West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 2.9% до 37.25 долара за барел.

И двата показателя се повишиха с над 3% във вторник, след като Международната агенция по енергетика (IEA) повиши прогнозата си за търсене на петрол през 2020 г. до 91.7 млн. барела на ден, а продажбите на дребно в САЩ отчетоха рекорден скок през май.

Увеличението на американските запаси на суровина и горива обаче предизвика опасения за това, че може да се появи излишък и оказа натиск върху цените на петрола, тъй като в същото време нараства и броят на заразените с новия коронавирус по света и това притеснява анализаторите, че възстановяването на търсенето ще е доста бавно.

Запасите на суров петрол в САЩ са се увеличили с 3.9 милиона барела през седмицата до 12 юни до 543.2 милиона барела на фона на очакваните 152 000 барела спад в производството, сочат данни на индустриалната група Американския институт за петрол. Нарастване е отчетено и при запасите от бензин с 4.3 милиона барела, а при дестилатните горива, които включват дизелово гориво и отоплително масло, нарастването е с 919 000 барела.

Припомняме, че в началото на месеца ОПЕК+ постигна съгласие за едномесечно удължаване на рекордните съкращения в производството на петрол, които имат за цел да подкрепят възстановяването на цените на суровината. И така стана ясно, че групата  ще запази свиването на добива в размер на 9.7 млн. барела дневно до края на юли. Очаква се този четвъртък ОПЕК да проведе среща, на която да се обсъдят начините за по-нататъшно продължаване на сделката и начини, по които тя да се засили с цел ограничаване на производството на нефт.

Коментари: 0