Прав ли е Тръмп за балона на фондовия пазар?

И какви са алтернативите за инвестиране, коментира Бисер Манолов

Прав ли е Тръмп за балона на фондовия пазар?
268 ~ 2 мин. четене

Джим Крамър е известен финансов коментатор от CNBC. Понякога е твърде емоционален и краен, но присъствието му е забележително. В началото на тази седмица той акцентира върху позицията за състоянието на фондовия пазар на кандидат-президента Доналд Тръмп. 

Последният заяви пред популярния ежедневник Washington Post, че сме свидетели на огромен балон и в икономиката, и на фондовия пазар. Тръмп изрази интересна позиция и по отношение на ниските лихви. Той каза буквално, че от ниските лихви могат да се възползват единствено богатите. Джим Крамър напълно сподели това мнение.

За първи път ставаме свидетели кандидат-президент на САЩ да коментира фондовия пазар. Дали става въпрос за поредната порция „странни коментари“ на Тръмп, или за предупреждение, почиващо на реални доказателства? 

Всичко щеше да бъде подминато с мълчание, ако Джим Крамър не подкрепи казаното от Тръмп в ефир. Той каза буквално следното: „Ако декларацията на Тръмп за неговото богатство е коректна, а за мен няма никакво съмнение, че тя е такава, защо тогава изобщо му трябва да инвестира в акции, може би само за удоволствие.“ Е, Крамър в последствие доразви позицията си и каза, че хора като Тръмп трябва да бъдат изключително внимателни в негативните си прогнози, защото фондовият пазар остава единственото място, където могат все още да се направят някакви по-значими пари, имайки предвид глобалните нулеви лихви. 

За инвеститорите ще припомня един от най-запомнящите се уроци, които Джим Крамър е научил, работейки за най-голямата инвестиционна банка в света Goldman Sachs - че на всеки инвеститор в акции му трябва само веднъж да бъде късметлия и да направи пари от това, след което няма разумен аргумент да продължава да поема толкова голям риск. Щастливият инвеститор започва да инвестира предимно в облигации. 

Това, разбира се, е доста крайно мнение, защото имаме и коренно противоположни примери като Уорън Бъфет. При Бъфет, обаче, става въпрос и за размер. Прословут е принципът му винаги да поддържа кеш между 50-60 мрлд. долара, дебнейки една или друга позиция. Какво мислите, дали може с толкова огромен кеш да поддържа ценово ниво на всяка една акция, когато си поиска?

Личната ми позиция е, че по отношение на фондовия пазар Доналд Тръмп е напълно прав. Точно липсата на алтернативи за инвестиране напомпаха цените на акциите на такива нива, че рано или късно ще станем свидетели на изключително болезнено охлаждане на цените им. 

Впрочем, кандидат-президентът се оплака и от силата на американския долар, който оказва изключително негативно въздействие върху американската икономика. Ха така, за миг си представете, че новият президент на САЩ се казва Доналд Тръмп. Какво ли ще стане с инвестициите в акции? 

Подкрепи Economic.bg