Правила за безопасно теглене на пари от банкомат

Експертите посочват как да се разпознаят скиминг устройствата, които копират данните на картата

Правила за безопасно теглене на пари от банкомат

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Кражбите на потребителски данни по време на теглене на пари от банкомати (ATM) зачестиха през последните години и това се дължи на скиминг устройствата, които са поставени на машините за теглене. Според международния доставчик на финансови услуги Euronet това може да се предотврати, използвайки няколко лесни правила за безопасно теглене.

Експертите на компанията подчертават, че 80% от всички плащания в България са в брой и затова е от ключово значение потребителите да са добре информирани как да използват банкоматите, за да защитят парите си.

Проверете за скимиращи устройства

Скимиращите устройства са четци на карти, които се инсталират в банкомата и могат да бъдат замаскирани по такъв начин, че да изглеждат като част от него. Въпросните устройства крадат данните на картата и впоследствие парите в нея могат лесно да бъдат изтеглени от измамници.

Първо и основно правило преди да бъде поставена картата в банкомата е потребителят да се опита да помръдне клавиатурата, за да види дали тя е част от машината, или върху оригиналната е поставена фалшива.

Друга важна стъпка при проверката на ATМ устройството е да се провери дали пластмасовата част около слота за вкарване на банковата карта се движи. Ако се установи свободен ход около слота това означава, че е поставен фалшив елемент.

Освен това при въвеждането на PIN кода, задължително клавиатурата трябва да се покрие с ръка, в случай че наоколо е поставена незаконна камера.

Местоположението на банкомата

Euronet съветва да се избягва тегленето на пари от банкомати на локации, които не изглеждат достатъчно безопасни, като празни тъмни улици и места без никакви мерки за сигурност. В допълнение на това, използването на ATM устройство през нощта не е препоръчително, освен ако не е разположено в оживен район.

Силата на бележката

И машините правят грешки. Бележката от банкомата е доказателство за извършена трансакция, затова тя трябва да се пази, в случай че възникне някакъв казус. Друга причина, която прави бележката толкова специална е, че тя съдържа много важни данни, като имена на картодържателя и номер на сметката, с които измамниците могат лесно да проникнат в банковата сметка.

Експертите съветват потребителите, ако забележат нередности по устройствата за теглене или отчетат проблем при трансакциите, навременно да се свържат с оператора на машината, за да се избегнат бъдещи инциденти.  

Коментари: 0