„Зелените коридори“ отварят отново с всички ваксини

Все няма яснота как ще се процедира с ваксината на Janssen

„Зелените коридори“ отварят отново с всички ваксини

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

От 30 април до 10 май ще се отворят "зелени коридори" там, където има желание и подготовка. Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник къде може да има такива. Естествено, личните лекари в също ще продължат да поставят ваксини в този период. Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

 

Ваксини срещу коронавирус

„В рамките на зелените коридори ще се прави ваксинация с всички препарати, с които разполагаме – Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca”, каза още той и допълни, че ваксината Janssen остава на склад до понеделник. По думите му, с оглед на наближаващите празници и това, че ще има по-малко търсене, е преценено, че зелените коридори ще са тези, в които ще се извършват повече имунизации.

В следващите дни ще бъде взето окончателното решение за ваксината.

"Становището на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за ваксината с Janssen е, че ползите са по-големи от възможните негативни ефекти", обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Очаква се становището от още две комисии и едва след това здравните власти в България ще излязат с решение за употребата ѝ. "От 10 май гражданите ще могат да избират каква ваксина да си поставят", допълни Гигов.

Ангел Кунчев подчерта, че не иска да се стигне до ситуацията с AstraZeneca. 

Припомняме, че първите доставки от препарата на Johnson & Johnson вече пристигнаха у нас, но все още не се прилагат. Преди дни Европейската агенция по лекарствата излезе със становище, че "намира възможна връзка с много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци". Тогава Комитетът по безопасност на EMA (PRAC) стигна до заключението, че към информацията за продукта за ваксината срещу COVID-19 Janssen трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити.

Коментари: 0