В листовката на Janssen трябва да има предупреждение за тромбози

Това е становището на Европейската агенция по лекарствата, която потвърди връзката между ваксината и образуването на съсиреци

В листовката на Janssen трябва да има предупреждение за тромбози

Снимка: Unsplash

Глория Христова Автор: Глория Христова

В листовката на ваксината Janssen, произвеждана от американската биотехнологична компания Johnson & Johnson, трябва да се добави, че има опасност от образуването на кръвни съсиреци и кръвоизливи. Предупреждението за необичайните случаи трябва да бъдат изброени като много редки странични ефекти от ваксината. Това е решението на Европейската агенция по лекарства (ЕМА) след проведеното изследване на констатирани случаи на тромбози в САЩ.

Всички случаи са настъпили при хора под 60-годишна възраст в рамките на три седмици след ваксинация, главно при жени. Прегледаните случаи са подобни на тези, които възникнаха при ваксината на AstraZeneca.

Общите ползи надвишават рисковете от ваксината, отново констатира ЕМА. Анализираните случаи на тромбози може да са свързани със специфичен имунен отговор към ваксината.

За да се избегнат усложнения, ЕМА препоръчва здравните специалисти да проследяват състоянието на ваксинираните до три седмици след поставената доза. Ваксинираните да потърсят спешна медицинска помощ, ако имат някой от следните симптоми – задух, болка в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми, като тежко и продължително главоболие или замъглено зрение, малки кръвни петна под кожата извън мястото на инжектиране.

Към 13 април 2021 г. над 7 млн. души са получили ваксината на “Janssen” в САЩ. ЕМА е анализирала общо 8 случаи на тромбози и ще продължава да следи за безопасността на ваксините.

Коментари: 0