Правителството даде зелена светлина за нов лифт в Пирин

Министърът на околната среда и водите заяви, че всеки проект ще премине през всички процедури за екологична оценка

Правителството даде зелена светлина за нов лифт в Пирин

На днешното си заседание правителството официално даде целена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Пирин.

„Министерски съвет прие две точки, които внесох на заседанието. Едната е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк Пирин. Изменението е подготвено през 2013 г., когато е минало и е прието от Висш експертен екологичен съвет, след което е подписано и от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и изборите, които имаше тогава“, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов след заседанието.

Той беше категоричен, че каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде предложен, той ще премине през всички екологични процедури. „Става дума за ОВОС, екологична оценка и оценка за съответствие. Именно тези екологични процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори кабинков лифт и прилежащата инфраструктура трябва да бъде компенсирано в останалата част на Национален парк „Пирин“, каза Димов.

По-рано в четвъртък еколози се събраха пред Министерски съвет в София, за да протестират срещу плановете да бъдат построени нови съоръжения в ски зоната на национален парк „Пирин“. В същото време граждани от Банско, Разлог и околните населени места проведоха демонстрация на международен път E-79 край Симитли с настояване правителството да разгледа възможно най-скоро плана за разширяване на ски зоната и изграждането на втори лифт да бъде разрешено.

Коментари: 0