Правителството е готово да отвори ресторантите, но щабът не дава

Премиерът се похвали, че когато цяла Европа се затваря заради вируса, тук почти всичко вече работи

Правителството е готово да отвори ресторантите, но щабът не дава

Снимка: МС

25039 ~ 2 мин. четене

„Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет, свикано от него.

За пореден път той изтъкна, че мерките в страната ни са едни от най-либералните и когато в България се отварят бизнеси, в чужбина се въвежда вечер час.

Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите, категоричен беше премиерът

„В момент, в който други  държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците“, припомни Борисов.

Острите критики към управляващите от страна на заведенията заваляха през изминалата седмица, когато представители на бранша излязоха и на протест. Въпреки първоначалната си заплаха, че ако със заповед не бъдат отворени от днес, то сами ще отворят заведенията си в знак на протест, това така и не се случи. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, които бяха инициатори на протеста пред Министерския съвет на 27 януари, както и на протестното отваряне, което беше насрочено за днес, изненадващо вчера се отказаха от него с мотива, че ще бъдат глобени.

Към момента планът на правителството е на 1 март ресторантите да отворят, а евентуално след 14 дни и нощните заведенията, ако не се увеличи драстично заболеваемостта.

По време на днешното съвещание стана ясно, че до края на месец февруари ще бъде готов електронен регистър за желаещите да се ваксинират.

Здравният министър отбеляза, че проектът за електронен регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. По този начин ще се улесни цялата логистика на желаещите да се ваксинират. „Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни министър Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов добави, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече  от новите случаи. Ангелов потвърди още, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

Подкрепи Economic.bg