Ресторантьорите се отказаха да отварят протестно утре

Според бранша няма медицинско обяснение защо заведенията остават затворени

Ресторантьорите се отказаха да отварят протестно утре

Снимка: Pixabay

Ресторантьорският бранш се отказа да отваря протестно заведенията утре заради личната наказателна отговорност, която носят служителите им, нарушавайки противоепидемичните мерки. Това става ясно от позиция на Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и „Българска асоциация на заведенията“ (БАЗ), публикувано днес, ден преди плануваното протестно отваряне на бизнеса на 1 февруари, когато се разхлабват други мерки.

Браншът казва, че след проведени юридически консултации стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. Клиентите, както и всички служители, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност.

„Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс“, казва от бизнеса в писмото си.

Ресторантьорите са убедени, че протестното отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, но са принудени да се откажат от него заради тези последствия за персонала.

Решението за отказ от протестно отваряне е подкрепено от 87.4% от членовете на асоциациите, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува и да се поставя под риск персоналът. „С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред“, казват още в позицията си от сектора.

Асоциациите напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, са избрали 1 февруари 2021 г. „Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България.“

„Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите?“, се казва в позицията.

От бранша настояват Националният оперативен щаб и здравният министър Костадин Ангелов да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа и смятат, че медицински аргументи за взетите решения няма.

По-късно двете сдружения допълниха позицията си, че свалят доверието си от институциите, които са ангажирани с откриването и санкционирането на обекти, които не спазват заповедите, касаещи забраните за работа на фирми от ресторантьорския бранш и оттеглят позицията на двете асоциации - Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, обявена на 22.11.2020 година, в която настояват за налагането на строги санкции, глоби и отнемане на разрешителни. "С днешна дата нашето становище по темата е, че всяка една фирма, всеки един обект, собственик на заведение с десетки и понякога хиляди левове инвестиции, трябва да намери своя начин, за да оцелее. За разлика от хората, които взимат решения, ние няма да си позволим да ви поучаваме и да ви налагаме от какво да се чувствате удовлетворени и от какво не, нито имаме това право", се казва в съобщението. 

Коментари: 0