Правителството на Ливан подаде оставка

Гражданското недоволство в страната след мощната експлозия в Бейрут даде резултат

Правителството на Ливан подаде оставка

Снимка: БТА

Правителството на Ливан подава оставка след масовите антиправителствени протести в страната. Това обяви официално министър-председателят на Ливан Хасан Диаб в обръщение към нацията в 19:30 ч местно време, предава Reuters. Поводът за протестите бе мощната експлозия в Бейрут на 4 август, която отне живота на над 160 души, здравето на повече от 6000 и покрива над главата на 300 хиляди. Десетки все още са в неизвестност. Четирима министри, сред които и финансовият и правосъдният, и седем депутати подадоха оставки още по-рано през деня.

„Днес следваме волята на хората в тяхното искане да понесем отговорност за бедствието и желанието им за реална промяна“, заяви Диаб.

Протестът започна мирно в края на миналата седмица, като хиляди поискаха оставката на правителството, нови избори и възмездие за отговорните за взрива. След залез слънце в неделя митингът прерасна в безредици, като полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне протеста.

Още преди експлозията правителството едва функционираше, като дори не успяваше редовно да събира боклука и да поддържа нормалното електроподаване, да не говорим за изваждане на страната от най-дълбоката ѝ политическа и финансова криза откакто през 1990 г. приключи 15-годишната гражданска война.

Междувременно международна помощ за жителите на пострадалия град продължава. Представители на Великобритания бяха поканени да направят оценка на разрушенията във важното пристанище и да помогнат за плана за ремонтирането му. Помощ оказват и САЩ.

„Вече изпратихме три самолета с лекарства, храна и вода. Ще изпратим и още. Не сме посочили обща стойност на помощта, която ще окажем, но трябва да действаме. Бедствието там е в мащаби, каквито не са виждали преди”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Екипи от Русия и Турция вече разчистват отломките в пристанището, а Италия изпрати помощ в лицето на експерти в оценката на риска от ядрено, биологическо и химическо замърсяване.

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че ще увеличи усилията си да помогне на Ливан след взрива. Това обаче означава, че страната трябва да покаже воля за реформи. Бейрут започна преговори с МВФ през май, но именно заради липсата на реформи този диалог бе в застой.

Коментари: 0