Правителството на САЩ от днес обръща гръб на фирмите, ползващи Huawei

И още четири други китайски компании

Правителството на САЩ от днес обръща гръб на фирмите, ползващи Huawei

Снимка: БТА

764 ~ 1 мин. четене

Правителството на САЩ от днес вече няма право да купува стоки и услуги, използващи продукти на пет китайски компании, сред които Huawei и ZTE. Забраната влезе в закон през 2019 г., а от 13 август 2020 г. е официално в сила. 

Новото правило задължава компаниите, които продават стоки и услуги на американското правителство, да гарантират, че не ползват технологии на Dahua, Hikvision, Hytera Communications, Huawei и ZTE. 

Това може да има дълготрайно последици за бизнеса. Dahua и Hikvision например са сред най-продаваните технологии за наблюдение и камери в целия свят, посочва Reuters. Същото важи и за двупосочните радиостанции от Hytera Communications и телекомуникационно оборудване или мобилни устройства от Huawei или ZTE. 

Дълбокото навлизане на тези брандове в съответните сфери поставя под въпрос операциите на местните американски контрактори, които са организирали бизнеса си разчитайки на техните технологии. Достатъчно е да се спомене, че правителството на САЩ ежегодно възлага договори за над 500 млрд. долара, според официалните справки. 

Никой обаче няма илюзията за безоблачно бъдеще. Министерство на отбраната „напълно подкрепя“ промените, но „признава предизвикателствата пред прилагането за индустриалните партньори“, коментира Елън Лорд, зам.-министър на отбраната. 

Подкрепи Economic.bg