Правителството на Тръмп възприема по-твърда позиция към Русия

САЩ искат да се оборудват с нови ядрени оръжия със слаба мощност

Правителството на Тръмп възприема по-твърда позиция към Русия

Снимка: БТА

884 ~ 2 мин. четене
Правителството на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще продължи до голяма степен ядрената политиката на неговия предшественик Барак Обама, но ще заеме по-агресивна позиция към Русия, предаде Асошиейтед прес. То каза, че Русия трябва да бъде убедена, че ще понесе "неприемливо тежка цена", ако заплаши дори с ограничена ядрена атака в Европа.

Доклад, обобщаващ заключенията от прегледа на ядрената доктрина на САЩ, определя Северна Корея като "явна и сериозна заплаха" за Америка и нейните съюзници. Според прегледа евентуална севернокорейска ядрена атака срещу САЩ или техните съюзници ще доведе до "края на този режим". "Няма сценарий, при който режимът на Ким Чен-ун да използва ядрени оръжия и да оцелее", се казва в доклада.

Ръководеният от Пентагона преглед на американския ядрен арсенал и на политиките, които го управляват, е бил разпореден от Тръмп миналата година. Подобен преглед обикновено се прави в началото на управлението на ново правителство.

Правителството на Тръмп е стигнало до заключението, че САЩ би трябвало до голяма степен да следва плана на Обама за модернизиране на ядрения арсенал. То също така е одобрило придържането към съществуващите споразумения за контрол върху въоръженията, включително новия договор СТАРТ, ограничаващ ядрените арсенали на САЩ и Русия.

САЩ искат да се оборудват с нови ядрени оръжия със слаба мощност в отговор на превъоръжаването на Русия, според новата американска ядрена доктрина, предаде Франс прес, като се позовава на документа.
Тези нови оръжия, които карат експертите да се страхуват от по-висок риск от ядрен конфликт и от подем във ядреното разпространение, представляват отговор на експанзията на ядрения капацитет на Русия, каза пред пресата Грег Уивър, отговарящ за въпросите за стратегическите способности към генералния щаб на американските въоръжени сили.

В документа се казва и, че Иран е способен да разработи ядрено оръжие в течение на година след като ръководството на страната приеме съответното решение, предаде ТАСС.
Подкрепи Economic.bg