Схемата „Запази ме“ ще бъде финансирана с още 25 млн. лв.

Сумата е значително по-голяма, отколкото смяташе първоначално социалният министър Деница Сачева

Схемата „Запази ме“ ще бъде финансирана с още 25 млн. лв.

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Държавата отпуска допълнителни 24.6 млн. лв. по схемата „Запази ме“, която подкрепя със 75% от осигурителния доход работниците и служителите, които са останали без работа заради заповедта на здравния министър, с която затвори много бизнеси в България. Сумата е значително по-голяма, отколкото първоначално бе съобщено от социалния министър Деница Сачева. Нейните първоначални разчети бяха за 6-7 млн. лв.

Мерки срещу COVID-19

Сачева обаче подчерта, че нови мерки няма да има, защото сега действащите са достатъчни.

„Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) 2014-2020 да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на до 0.95% над определения бюджет на оперативната програма във връзка с мерките за борба с COVID-19. По този начин ще се осигурят допълнителни 24 612 132 лева“, се посочва в решението на МС.

Чрез схемата „Запази ме“ се предоставя подкрепа за запазване заетостта на служителите в предприятия, които директно са преустановили дейност в резултат от наложените противоепидемични мерки.

Одобреното наддоговаряне ще има временен характер. Наддоговорените средства ще бъдат компенсирани от предстоящото допълнително финансиране от европейския механизма REACT-EU.

Припомняме, че новият локдаун ще действа поне до 31 март, но членове на Националния оперативен щаб вече намекнаха, че десетте дни вероятно няма да са достатъчни. Очакването за удължаване на блокирането на държавата вероятно е причината да се заяви четири пъти по-голяма сума пред Европейската комисия.

Коментари: 0