Белгия въвежда нов локдаун за Великден

Фризьорските и козметични салони ще затворят само седмици, след като им бе позволено да отворят отново

Белгия въвежда нов локдаун за Великден

Снимка: БТА

6010 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Белгия ще затвори училища, магазини за нехранителни стоки и фризьорски салони за четири седмици от събота в рязко подновена блокада, предназначена да овладее нарастваща трета вълна от инфекции на COVID-19.

Година след първия локдаун заради пандемията министъ-председателят Александър Де Кроо каза на пресконференция, че вариантът на вируса, открит за първи път във Великобритания, е станал доминиращ в страната и е довел до удвояване на пациентите с COVID-19 в болниците. Белгия е една от 19-те страни в ЕС с ръст на COVID случаите.

Изправени сме пред трета вълна. Ще я пречупим, както направихме и с предишните. Взехме решение за краткосрочна блокада. Това е тежко решение, но ако не го направим, последиците ще бъдат по-сериозни“, заяви Де Кроо.

Училищата ще бъдат затворени от понеделник, седмица по-рано от планираното за великденските празници, и ще отворят отново на 19 април.

Белгийците ще могат да посещават нехранителни магазини, като например за дрехи, само с предварителнио запазен час. А вечерният час ще остане 22 ч. в Брюксел и полунощ на други места. Само четирима души ще могат да се събират навън от събота, докато сега това можеха да правят по десетима. Все пак хората ще могат да пътуват из страната.

Фризьорските и козметични салони ще затворят само седмици, след като им бе позволено да отворят отново.

Руди Вервоорт, премиерът на регион Брюксел, посочи, че ситуацията е особено тревожна в столицата заради по-голямата гъстота на населението. Той и предупреди за възможни допълнителни по-строги местни мерки.

Повече от 22 хил. души са починали от COVID-19 в Белгия, което е сред най-високите нива на смъртност на глава от населението в света.

Коментари: 0