Без нови програми за заетост заради обявения локдаун

Единствено по схемата „Запази ме“ ще е необходимо допълнително финансиране от 7 млн. лв., заяви социалният министър

Без нови програми за заетост заради обявения локдаун

Снимка: Сопкадър/Facebook Live

2291 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Държавата няма да създава допълнителни мерки, чрез които да се финансират бизнесите, които са засегнати от новата национална блокада, която влиза в сила от понеделник (22 март) и ще бъде с продължителност 10 дни. Това заяви социалният министър Деница Сачева от Добрич. Пред медиите тя поясни, че сега действащите схеми за запазване на заетостта - „60/40“, „80/20“ и „Запази ме“, по която се изплащат компенсации на работници и служители от фирми, чиято дейност е ограничена заради мерките - са напълно достатъчни.

Мерки срещу COVID-19

"Всички бизнеси, които отговарят на условията, могат да кандидатстват по тях. По-големите предприятия, които до момента не бяха засегнатите от мерките, а сега са, също имат възможност да кандидатстват по схемата „60/40“ или да запазят служителите си чрез "Запази ме", поясни Деница Сачева. Тя добави, че по последната ще бъдат необходими допълнителни 6-7 млн. лева, за да бъдат обезпечени нуждите на бизнеса в този 10-дневен срок, за който е обявена националната блокада.  

Сачева каза още, че удължаването на мярката „60/40“ до месец май и „Запази ме“ до месец юни е гарантирано и няма да бъде застрашено от спиране.

„Новото правителство вече ще решава дали да удължава мерките или не“, каза още социалният министър.

По-рано днес бяха оповестени данни от Националния осигурителен институт (НОИ), които показаха, че от началото на действието на мяpĸaтa „60/40“ до 16 март са преведени близо 939 млн. лв. към бизнеса и са запазени работните места на 278 500 души.

Коментари: 0