Правителството одобри още 50 млн. лв. за ваксини

С тези пари ще бъдат предплатени над 1.5 млн. дози от медикамента на Pfizer/BioNTech

Правителството одобри още 50 млн. лв. за ваксини

Снимка: МС

Автор: Economic.bg

Правителството одобри отпускането на допълнителни 46.4 млн. лв., с които да бъдат купени допълнителни количества от ваксината срещу COVID-19, произведена от Pfizer/BioNTech. За тези пари производителите трябва да доставят 1 533 037 дози.

„Това, което сме обещали на българите, го изпълняваме в пълния му обем. Осигуряваме необходимите количества ваксини, защото само така ще можем да се справим с пандемията“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Припомняме, че тази ваксина е една от най-търсената в България, но заради грешното планиране от страна на правителството и поръчката основно на дози от AstraZeneca, сега много хора се отказват да се ваксинират и чакат от медикамента на американската компания.

На днешното заседание правителството, което ще е на власт още не повече от месец, обеща и след 30 април да продължи да дава по 1000 лева допълнително на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти е COVID-19, както и по 10 лева за всяка поставена доза от ваксините срещу коронавируса.

„Това е ефективна мярка за справяне с пандемията и за мотивация на кадрите в системата, които денонощно се трудят в безпрецедентните условия като лекуват и спасяват болните българи“, категоричен че премиерът Борисов. Министър-председателят подчерта, независимо от следизборната ситуация, държавата е длъжна да осигури всичко необходимо за медицинския и немедицинския персонал, поставен на първа линия в борба с новия вирус.

Коментари: 0