Правителството одобри създаването на община Обзор

Жителите на града гласуваха за независимостта си на местния референдум миналия месец

Правителството одобри създаването на община Обзор

Снимка: Wikipedia

1040 ~ 1 мин. четене

Министерският съвет одобри промяна в административно-териториалното деление на страната и създава община Обзор, която се отделя от Несебър. Ако президентът Румен Радев обнародва решението, общият брой на българските общини ще се увеличи до 266. Към Обзор, област Бургас, ще бъдат причислени седем населени места - гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково.

С извършването на тази административно-териториална промяна се цели да се създадат по-благоприятни условия за задоволяване на ежедневните потребности на населението от административни, социални, здравни, транспортни, финансови и други услуги, както и осъществяване на по-ефективно и ефикасно управление на територията на населените места, обхванати от инициативата за създаване на новата община, се посочва в мотивите към правителственото решение.

До отделянето на Обзор от Несебър се стига след местен референдум, организиран в края на февруари. В него се включиха 76% от имащите право на глас, като 73% от тях гласуваха „за“ независимостта на Обзор. Жителите на града настояват, че искат сами да определят политиката си и съответно да получават приходите от курортната дейност и данъците. От община Несебър контрираха, че през миналата година гражданите на Обзор са внесли в местната хазна 12 млн. лв., докато публичните вложения били на стойност 36 млн. лв.

Коментари: 0