Правителството определи седем „зелени коридора“ за стоки

Те ще бъдат отворени за камиони с всякакъв тип стока, а преминаването през тях няма да отнема повече от 15 минути

Правителството определи седем „зелени коридора“ за стоки

Снимка: Wikipedia

3281 ~ 1 мин. четене

България ще има общо седем „зелени коридора“. Освен на граничните пунктове на държавите от Европейския съюз, такива ленти ще има и на границата ни с Турция, Сърбия и Северна Македония. Това реши правителството на днешното заседание на Министерския съвет.

На границата ни с Гърция „зелени коридори“ ще има на пропускателните пунктове "Кулата" и "Капитан Петко войвода", а като резервен – "Илинден". Основните пунктове с Румъния са при Видин и Русе, а резервни са Оряхово и Силистра.

Определени са и точки за преминаване с държавите от Западните Балкани и Турция, за които Европейският съюз също е предприел действия за координиран подход.  Между България и Сърбия това ще е ГКПП "Калотина", към Турция – ГКПП "Капитан Андреево", а към Северна Македония – ГКПП "Гюешево".

Припомняме, че на 16 март Европейската комисия издаде насоки за създаването на така наречените „зелени коридори“. Идеята е през тях тежкотоварните камиони да преминават за не повече от 15 минути като в това време да влизат всякакви проверки и здравни прегледи на водачите. Освен това въпросните коридори трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, превозващи всякакъв тип стоки.

Няколко дни след въвеждането на извънредното положение на границата ни с Турция се образува километрична опашка от чакащи камиони заради бавните проверки. Вследствие на това беше отворен нов буферен паркинг, който се намира на бившето летище „Узунджово“, където водачите да чакат при по-добри хигиенни условия и наличие на храна и вода.

Подкрепи Economic.bg