Правителството поиска удължаване на извънредното положение

Кабинетът смята, че има нужда от още един месец, в който да действат строгите мерки за овладяване на заразата

Правителството поиска удължаване на извънредното положение

Снимка: Economic.bg/Архив

17374 ~ 2 мин. четене

Правителството на България иска срокът на сега действащото извънредно положение заради COVID-19 да бъде удължен с един месец. В тази връзка Министерският съвет предлага на Народното събрание да гласува удължаването до 13 май 2020 г.

„България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за борба с пандемията, за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя“, се казва в мотивите към предложението на МС.

Като доводи за удължаването на извънредното положение се дават нарастващите случаи на заразени с коронавируса в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното кралство, като се посочва, че броят там „през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ.“

Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет, се казва в съобщението на МС.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

Подкрепи Economic.bg