Предлагат и 16-годишните да гласуват

Това ще ангажира младите хора с процесите в страната, смята вносителят на идеята Георги Андонов от ГЕРБ

Предлагат и 16-годишните да гласуват
412 ~ 2 мин. четене

Правото на глас да важи след навършване на 16-годишна възраст. Това е предложил депутатът от ГЕРБ Георги Андонов на заседание на парламентарната група на мнозинството преди дни, съобщава "Стандарт". Идеята е била посрещната с одобрение от народните представители на ГЕРБ. 

Аргументите в полза на понижаване възрастта за право на глас са, че младежите на 16 години вече са достатъчно информирани, а и по този начин младите хора ще бъдат мотивирани да се интересуват от случващото се в страната, коментира Андонов пред изданието.

По думите му намаляването на възрастта при гласоподавателите е редно да мине при широко обществено обсъждане. Разрешението на 16-годишните да отидат до урните би засегнало около 30 000 души и това няма да повлияе непосредствено върху подкрепата за ГЕРБ, защити идеята си Андонов и пред депутати от опозицията. 

Изборното право е посочено в Конституцията, чл. 42, алинея 1, където се казва, че "гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа". 

ГЕРБ вече се обяви за промени в конституцията, но в частта й за съдебната власт. Дебатът за гласуването на 16-годишните може да засегне и глава втора от основния закон на държавата за правата и задълженията на гражданите. 

Запознати припомниха, че възрастта, на която се придобива избирателна дееспособност в ЕС, е 18 години, с изключение на Австрия, където е 16 години.

Междувременно тази седмица в комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента влиза на първо четене предложението за задължителното гласуване, внесено от депутатите на Патриотичния фронт в началото на април. С тях хората на Валери Симеонов искат глоби за лицата, които не са упражнили правото си на глас без уважителни причини в размер до 50 лв. Социално слабите пък да бъдат лишени за 3 месеца от помощи, ако не отидат до урните, настояват още патриотите. "Не можем да правим промени в Изборния кодекс непосредствено преди местните избори. Това са поправки в 12 без 5", заявиха депутати от мнозинството. Нагласите са изборният закон да не бъде променян преди вота наесен.Подкрепи Economic.bg