Предлагат задължителен ПОС терминал в администрациите

Това ще спести на българските граждани над 30 млн. лева

Предлагат задължителен ПОС  терминал в администрациите

Снимка: Стоян Йотов

3944 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Задължително инсталиране на терминали за картово плащане – ПОС терминали във всяко едно гише, на което трябва да заплатим дадена услуга, предлагат от ДБГ като изменение в Закона за държавните такси, предава репортер на Economic.bg. В законопроекта се предвижда глоба от 2 000 лв. да се плаща от всеки ръководител на структура всеки месец, който е в нарушение.

Според изчисления на българските граждани ще бъдат спестени общо минимум 30 млн. лева. При планирани приходи от държавни такси за 2016 г. се очаква да влязат над 1 млрд. лева, а очакваният негативен ефект по въвеждането на ПОС терминалите ще бъде 2,35 млн. лева.

По думите на Антони Тренчев това ще реши проблем, който засяга и ощетява милиони българи през последните години. „Става въпрос за безобразния произвол по отношение на банковите такси, с които се таксуват гражданите при тяхното взаимодействие с администрацията", коментира той.

При изваждане на лична карта държавата таксува 36 лева, а на определената банкова каса в РПУ ще ви таксуват 6 лв. Тоест банковата такса е 6 лв. При свидетелство за съдимост държавната такса е от 5 лв., а банковата още 100% - 5 лв. Цените в различните РПУ-та се разминават значително, обясни депутатът Антони Тренчев.

Такава услуга вече има на някои места. При плащане на ПОС терминал с дебитна карта няма банкова такса.

За съжаление не всички институции предлагат тези ПОС терминали и ние ги задължаваме от тук нататък да има навсякъде”, заяви още Тренчев. По думите му достатъчно висок процент от българското население има дебитни карти и е задължително тази услуга да се въведе.

Поправките въвеждат и уеднаквяване на събраните от самите банки такси, като КЗП ще следи за това и ще налага санкции, това е второто предложение на ДБГ.

Подкрепи Economic.bg