Председателят на ЕП е против орязването на бюджета на ЕС

Евродепутатите ще направят корекции във финансовата рамка по време на извънредно заседание утре

Председателят на ЕП е против орязването на бюджета на ЕС

Снимка: БТА

260 ~ 1 мин. четене

Предложените съкращения в дългосрочния бюджет на ЕС за научни изследвания и програмата „Еразъм“, която има за цел да подпомогне образованието, не са приемливи.

Бюджет на ЕС

Европейският парламент ще направи определени корекции в бюджета по време на извънредна пленарната сесия, насрочена за четвъртък. Това заяви в сряда председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.


„На масата има предложение, но бихме искали да подобрим това - преди всичко, като се опитаме да дадем отговори на някои от съкращенията, които сме сметнали за неоправдани“, заяви той по време на пресконференция, ден след като лидерите на Европейския съюз се съгласиха на 1.1 трлн. евробюджет за Блока за периода 2021-27 г.

„Убеден съм, че ще имаме положителен отговор. Доверявам се на европейските институции. Вярвам, че парламентът ще бъде в състояние да обясни необходимостта от определени промени", допълни Сасоли.


Той заяви, че споразумението, постигнато от Европейския съвет, е важно, но парламентът иска да го подобри. Сасоли допълни, че депутатите са „много доволни“ от механизма на спасителния фонд за 750 млрд. евро, който трябва да помогне на икономиките да се възстановят от пандемията.


Той каза, че окончателното гласуване в парламента и по двата пакета ще бъде след няколко месеца.

Подкрепи Economic.bg