Зелената енергия достигна нови върхове по време на Covid-19

Въпреки рекордното производство остават много въпроси относно устойчивостта ѝ

Зелената енергия достигна нови върхове по време на Covid-19

Снимка: Unsplash

Възобновяемата енергия зае рекорден дял в производството на електроенергия в световен мащаб от началото на пандемията на коронавирус, според преглед на Reuters. Това предполага, че през следващите години преходът от замърсяващи изкопаеми горива може да бъде ускорен.

Възобновяемата енергия зае рекорден дял в производството на електроенергия в световен мащаб от началото на пандемията на коронавирус, според преглед на Reuters. Това предполага, че през следващите години преходът от замърсяващи изкопаеми горива може да бъде ускорен.

Привържениците на традиционната енергия отдавна твърдят, че на чистите енергийни източници, като слънчеви и вятърни електроцентрали, които зависят от непостоянното време, не може да се вярва, че осигуряват стабилни доставки на електроенергия в националните мрежи.

Но последните три месеца показват, че възобновяемите енергийни източници са станали по-надеждни, казват експертите в сектора, цитирани от Reuters. През периода на изолацията заради коронавируса те представляват доста над половината от произведената електроенергия в някои европейски страни.

„Това беше истински тест за това колко устойчиви са мрежите и знаем, че са се справили, защото светлините са включени“, казва Рори Маккарти, старши анализатор за съхранение на енергия в световната консултантска компания Wood Mackenzie.

„Може би това ще вдъхне увереност на правителствата и политиците, които се страхуват да бъдат по-амбициозни по отношение на броя на възобновяемите енергийни източници в мрежата.“

Преди обаче правителствата да вземат решения въз основа на скорошен опит, те ще трябва да отговорят на различни въпроси, казва Мишел Манук, изпълнителен директор на Световната асоциация за въглища, лобистка група за индустрията.

Те включват, например как системата би се справила в средата на зимата, когато слънцето е лукс, или как ще се справи, когато икономиката и търсенето набират скорост.

Според Манук система за производство на електроенергия без въглеродни емисии, основана изцяло на възобновяеми енергийни източници, в момента не е постижима.

Данните от финландската група за енергийни технологии Wartsila, събрани от европейските оператори на електроенергийни мрежи, показват, че възобновяемите енергийни източници генерират средно 44% от мощността в 27-членния блок и Великобритания от април до юни, когато много държави бяха в режим на изолация и ограничения, срещу 37.2% в същия период на миналата година. Дневните стойности достигат 53%.

Водещата страна в зелената енергия през този период беше Австрия, която използва възобновяемите енергийни източници средно 93% от предишните 91%, благодарение до голяма степен на хидроенергията, показват данните. Португалия отбеляза своя дял от възобновяеми енергийни източници до 67% от 49%, докато в най-голямата европейска икономика Германия е средно 54%​​спрямо 47.5%.

„Виждаме цифри, които не очаквахме да видим още 10 години“, казва Мати Рауткиви, директор на стратегията и развитието на бизнеса на Wartsila.

Увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници е от съществено значение, ако Европейският съюз иска да постигне своите цели в областта на климата и енергията и да намали вредните емисии на парникови газове, обвинени зa изменението на климата.

„Окуражаващо е, че навлизането на възобновяемите енергийни източници  се е увеличило“, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън пред Reuters.

„В момента оценяваме въздействието на по-амбициозните цели за климата през 2030 г. и различни сценарии за достигане до тях, включително ролята на ВЕИ“, каза тя.

Коментари: 0