Председателят на британския парламент се оттегля от поста си

Кралица Елизабет II подписа законопроекта, забраняващ Brexit без сделка

Председателят на британския парламент се оттегля от поста си
Председателят на Камарата на общините на Великобритания Джон Беркоу заяви, че ще се оттегли в рамките на седмици на фона на критиките от твърдите поддръжници на Berxit, които твърдят, че е изопачил парламентарните правила, за да ги подкопае.

Беркоу заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране, ако депутатите гласуват в подкрепа на предсрочни избори по-късно днес и при всички случаи ще подаде оставка до 31 октомври, дори и да не го направят. Беркоу е оратор на долната камара на парламента в продължение на 10 години, като е бил свидетел на разгорещени дебати за Брекзит и е вземал множество решения за действия, които е трябвало да предприема камарата, информира NOVA.

"Ако камарата гласува тази вечер за предсрочни общи избори, моят мандат като говорител и депутат ще приключи, когато този парламент приключи. Ако камарата не гласува за това, аз заключих, че най-малко разрушителното и най-демократичното действие за мен ще бъде да се оттегля при приключването на бизнеса в четвъртък, 31 октомври", каза Беркоу пред камарата.

Беркоу се опита да модернизира парламента, заменяйки традиционната ораторска роба за обикновена одежда над костюм и призова жените депутатки за нови бебета.Критиците обаче твърдят, че той е помпозен, предубеден в полза на депутатите срещу Brexit и прекалено харесва звука на собствения си глас.  каза, Той заяви, че времето до напускането му ще даде на депутатите възможност за известно запознаване с кандидатите, които да го заменят. 

"Аз се стремях да повиша относителния авторитет на този законодателен орган, за което няма да направя абсолютно никакво извинение. Това е прекрасно място, преобладаващо от хора, които са мотивирани от представата си за националния интерес, от възприемането им за общественото благо и от своя дълг, не като делегати, а като представители на това, което смятат, че е правилно за нашите държава", каза Беркоу пред депутатите. "Да водим парламента към деградация е опасност за нас", заключи Беркоу. 
Коментари: 0