Представиха проект за изграждане на Зелен ринг в София

Той включва трасето на велосипедна алея от ВТУ „Тодор Каблешков“ до гара „Пионер“

Представиха проект за изграждане на Зелен ринг в София

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Проект за изграждане на велосипедна алея от бившето транспортно училище "Тодор Каблешков" до гара "Пионер" представиха днес кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Росен Желязков и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. 

Проектът предвижда влизането в употреба на излязлата от експлоатация жп линия за развитие на веломрежата в София. От началото на велоалеята в район "Слатина" до гара "Пионер" ще бъдат създадени велосипедни връзки за зала "Арена Армеец", Софийският метрополитен и велосипедната мрежа за парк "Борисова градина". 

Веловеригата, която ще обслужва южните части на София, е предвидена към действащия Общ устройствен план на Столична община. 

"Този устройствен план е най-ключовият за развитието на София като "зелен град" в следващите години. Той е труден проект и изисква цялостна координация с Министерството на транспорта", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус". Тя поясни, че проектът ще се изпълнява поетапно, а основната му цел е подобряване на качеството на въздуха в града. 

Министрът на транспорта Росен Желязков обясни, че в момента се изгражда планът на трасето и след това предстои процедура по одобрение. "Става въпрос за територия по-голяма от 60 дка, на която велоалеите ще бъдат основна функционалност за градска мобилност. 60% от тази територия ще бъде озеленена", поясни транспортният министър. 

Проучват се и възможностите за изграждане на велосипедна връзка на зала "Арена Армеец" с парк "Борисова градина", Студентски град и развитие в южна посока, стана ясно по време на пресконференцията. 
Коментари: 0