Предвиждат нови 5500 места в \"Зелена зона\" в София от 1 ноември

Те ще са в районите \"Оборище\", \"Лозенец\", \"Красно село\" и \"Възраждане\"

Предвиждат нови 5500 места в \
Близо 5500 нови места за платено паркиране в т.нар. "Зелена зона" ще бъдат разкрити в София от 1 ноември. Планираното разширение се отнася за "Оборище", "Лозенец", "Красно село" и "Възраждане", съобщава offnews.

Въвеждането на зелена зона в тези квартали беше поискано от районните кметове след обсъждане и подкрепа от жителите на кварталите. 

От Центъра за градска мобилност искат общинският съвет да гласува промените в наредбата за организация движението преди лятната ваканция, за успеят да стартират платеното паркиране от ноември.

Предложението за "Красно село" е зелената зона да обхване "Буката" - улиците между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и "Георги Софийски". 

Във "Възраждане" се предвижда платено да стане паркирането между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" - ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков".

В "Оборище" новите платени места ще са в карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе". Зелена зона трябва да има и в т. нар. "Горен Лозенец". 

Кметът на "Триадица" е оттеглил искането за зелена зона около входа на Южния парк при бул. "Витоша", заяви зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков. Причината е, че хората не са одобрили идеята. Искането на Николай Терзиев и живеещите в района беше по-скоро да се въведе платено паркиране в събота и неделя, когато заради многото посетители на парка с автомобили, местните няма къде да спрат. Зелена зона обаче не работи в събота и така въвеждането й според хората става безмислено. 

От ЦГМ искат и местата за паркиране пред блоковете да се включат в обхвата на зелена зона. Сега пришълци спирали на паркингите на сградите, за да не плащат зона. 

Предложенията за промените в наредбата трябва да бъдат качени утре на сайта на Столична община за обществено обсъждане в срок от един месец.
Коментари: 0