Фалшивите стоки ощетяват с по 150 лв. всеки един български гражданин

Освен това костват 434 хил. работни места в Европейския съюз като цяло

Фалшивите стоки ощетяват с по 150 лв. всеки един български гражданин

Снимка: Economic.bg

България ежегодно губи 1.1 млрд. евро заради фалшифициране на стоките от 13 основни икономически отрасъла. Това съобщават от Патентното ведомство, позовавайки се на доклад от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO).

Оценката от доклада сочи, че поради наличието на фалшифициране 13-те отрасъла в България губят 19.8 % от директни продажби годишно. Това се равнява приблизително на 552 млн. евро (1.1 млрд. лв.) или 77 евро (150 лв.) на български гражданин на година.

Изследваните 13 отрасъла са: козметика и лична хигиена, облекло, обувни изделия и принадлежности, спортни стоки, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни напитки и вина, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, батерии и гуми.

Европейският съюз като цяло пък ежегодно губи 60 млрд. евро заради фалшифицирането на стоките от 13-те основни икономически отрасъла. преките годишни загуби в тези отрасли в резултат на наличието на фалшиви продукти на пазара възлизат на 60 млрд. евро, което се равнява на 7.5 % от продажбите в тях. Съотнесено спрямо броя на населението на ЕС, това е по 116 евро на глава от населението на Блока.

Има и още една негативна тенденция вследствие на фалшифицирането на стоки. Тъй като законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшифицирани продукти, те наемат по-малко работници. Така фалшивите стоки водят до затварянето на 434 хил. работни места.

Коментари: 0