Преработвателите ще имат предимство при купуването на дървесина

Дървесина закупена за 1 лев се връща като 7-8 лева в икономиката

Преработвателите ще имат предимство при купуването на дървесина
3803 ~ 2 мин. четене

„Предимство при закупуването на дървесина ще имат преработвателите, съгласно промени в Наредбата  за възлагане на дейности в горските територии, която ще бъде публикувана в началото на месец декември “. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов по време на участието си в четвъртото издание на Годишната конференция на браншовете дървообработване и мебелна промишленост в к.к. Боровец.

По думите му през последните 2 години е направено много за публичността на процесите в горския сектор. „Всеки един гражданин може да  наблюдава как едно дърво пътува от гората, минава през преработвател и после се превръща в мебел“, отбеляза заместник- министърът. Той бе категоричен, че това са действия за  изсветляване на бизнеса.

Георги Костов посочи, че  политиката на Министерство на земеделието и храните  се води в посока на повишаване прозрачността на всички процеси при опазването на горите и дърводобива.

Доц. Костов поясни, че изчисленията  показват, че 1 лев закупена дървесина се връща като 7-8 лева в икономиката. Той уточни, че  има ръст в икономическия отрасъл, какъвто не е имало от дълъг период от време. „Независимо, че правителството е в оставка, то си отива със самочувствието, че е направило много за намаляване на административната тежест и намаляване тежестта върху бизнеса изобщо“, подчерта зам.-министърът.

Производството на мебели в България създава 2.5% от добавената стойност в индустрията. От началото на 2016 г. производството на мебели бележи ръст средно с около 10% спрямо 2015 г. По наши наблюдения около 20% от фирмите имат активен износ. По-голямата част осъществяват периодичен износ в чужбина. За 2015 г. се отчита положителен търговски баланс в сектора от 111 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg