Превратът може да е инсценировка на Ердоган

Това смята ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен

Превратът може да е инсценировка на Ердоган

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, заяви пред журналисти в щата Пенсилвания, че пучът може да е бил инсцениран от режима на Ердоган. Той призова турския народ да не разглежда военната намеса в положителна светлина.

„Демокрацията не може да бъде постигната чрез военна акция“, каза Гюлен, цитиран от Guardian. Той смята, че е възможно превратът да е инсценировка, която да добави още обвинения към хората, които са симпатизанти на проислямското движение на Гюлен "Хизмет".

Вчера в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова американския си колега Барак Обама да екстрадира от САЩ проповедника Фетхуллах Гюлен. Причината са съмнения, че именно неговите поддръжници и той самият стоят зад опита за насилствена смяна на властта в Турция.

В свое изявление турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че “банда престъпници и терористи” стои зад опита за преврат. Той обвини Гюлен, че “стои зад всичко това” и е лидер на престъпна банда.

Движението “Хизмет”, което е свързано с Гюлен, излезе с декларация, в която се разграничава от пуча и осъжда “всяка военна намеса във вътрешната политика на Турция“. Самият Гюлен също отрече да е въвлечен в подобни опити и отрече обвиненията.

Допреди 3 г. Гюлен бе приятел на Ердоган. Той подкрепяше неговия възход във властта, докато през 2013 г. между двамата настъпи голям разрив. Тогава в Турция избухна грандиозен корупционен скандал, заради който бяха арестувани синовете на трима министри. Скандалът разклати кабинета, ръководен тогава от Ердоган, който обвини Гюлен, че иска да свали легитимната власт. По-късно много от привържениците на Гюлен бяха арестувани, последваха и големи чистки в съдебната система, армията и полицията.

Противниците на Гюлен се позовават на видео от 1999 г., в което той призовава последователите си да се инфилтрират в основните държавни структури. “Трябва да се движите през артериите на системата, без никой да забележи съществуването ви, докато не достигнете до властовите центрове”, се казва в записа. Именно през 1999 г. Гюлен избяга в САЩ и обяви, че записът е манипулиран.

Турското министерство на правосъдието е подготвило искане за екстрадиране, което веднага ще бъде изпратено на министерството на правосъдието в САЩ. 

Коментари: 0