През 2019 г. турската лира е загубила 11% от стойността си

Вниманието на пазарите е фокусирано върху предстоящите данни за турската инфлация

През 2019 г. турската лира е загубила 11% от стойността си

Снимка: Pexels

5970 ~ 2 мин. четене
Турската лира започва 2020 г. от слаба позиция, след като за 2019 г. като цяло курсът ѝ се е понижил с 11% – година, през която валутата остана сравнително стабилна след кризата в югоизточната ни съседка през 2018 г., пише Reuters.

Днес турската валута влезе в новата година с понижение. Към 13:40 ч. българско време курсът ѝ спрямо долара се бе понижил с 0.20% и един долар се обменяше за 5.95 лири. Спрямо еврото курсът на лирата бе с 0.07% повишение и едно евро се обменяше за 6.67 лири. Индексът на фондовата борса в Истанбул BIST100 се бе понижил с 0.75%, след като през миналата година отчете ръст от над 25%. Причината бе, че излизането на турската икономика от рецесията.

През миналата година поевтиняването на турската лира бе предизвикано основно от опасенията, свързани с обтягането на отношенията между Турция и САЩ заради политически несъгласия на територията на Сирия. Безпокойство сред инвеститорите предизвика и все по-голямата възможност Вашингтон да наложи санкции на Анкара заради покупката ѝ на руски противоракетни установки С-400.

На фона на останалите валути на развиващи се пазари спадът турската лира през 2019 г. бе надминат единствено от понижението на аржентинското песо, което загуби около 37% от стойността си спрямо долара.

През 2018 г., когато икономиката на Турция изпадна в рецесия, курсът на турската лира спрямо долара се понижи с 28%. В най-лошия момент през онази година лирата се бе обезценила с 50% спрямо долара, изпращайки за кратко инфлацията до 15-годишен връх.

Съмненията на инвеститорите доколко независима е турската централна банка също оказаха негативно влияние върху курса на валутата на югоизточната ни съседка, който след висока волатилност през първата половина на 2019 г. отчасти се стабилизира през втората. Особено повишение в курса обаче нямаше, въпреки че централната банка започна агресивен цикъл на облекчаване на паричната си политика.

Вниманието на пазарите сега е съсредоточено върху данните за турската инфлация през декември, които ще бъдат представени утре. Според допитване на Reuters сред икономически анализатори показателят се очаква да се повиши до 11.56% в сравнение с 10.56% през ноември.

През миналия месец турската производствена дейност се е свила леко за трети пореден месец, въпреки че продукцията им е нараснала за втори месец, а в отговор на това заводите са увеличили закупуването на суровини, показват данните за индекса Purchasing Managers' Index (PMI) на компанията HIS Markit.

Коментари: 0