През първата половина на годината: катастрофите са по-малко, но загиналите - повече

Най-много инциденти има в София, Пловдив и Варна

През първата половина на годината: катастрофите са по-малко, но загиналите - повече
380 ~ 1 мин. четене
През първата половина на годината катастрофите са по-малко, но загиналите са повече. Това отчитат от Агенцията за пътна безопасност пред bTV. Според данните, от началото на 2019 г. у нас са станали 3560 пътни инцидента, докато за същия период през миналата година те са били с 200 повече.

По думите на председателя на Държавната агенция за пътна безопасност Малина Крумова най-много инциденти са станали в София, Пловдив и Варна. Тя обясни, че факторите за катастрофи са комплексни - несъобразена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство.

Агенцията, която заработи в началото на годината, вече е готова с анализа на причините за тежките катастрофи по пътищата, на базата на който ще се набележат мерки за тяхното намаляване в дългосрочен план.

"Ключовото е, че повечето държави, които имат резултати в намаляването на жертвите и ранените, са ги постигнали за години и десетилетия", каза Крумова. Тя допълни, че от началото на годината има 757 случая на тежки инциденти заради отвличане на вниманието от мобилен телефон.

"Има три вида разсейване - ментално, зрително и ръчно. Телефонът е прекалено опасен, защото включва и трите. Въпрос на отговорност и на личен избор - когато човек има уважително отношение, той няма да си позволи да пише съобщение", казва пък автомобилният състезател Димитър Илиев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg