Президентът обяви кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“

Партията на Слави Трифонов вече обяви, че ще го върне „на секундата“

Президентът обяви кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“
1568 ~ 1 мин. четене

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на партия „Има такъв народ“ утре, 28 април. Държавният глава ще го връчи на световния шампион по шах Антоанета Стефанова, която е предложението на политическата формация за министър-председател. Вчера лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че Стефанова ще върне мандата на държавния глава „на секундата“ и няма да представя правителство.

Опит за правителство

Следващата стъпка на Радев е да връчи трети мандат по своя преценка. Вероятно той ще избере или „Демократична България“, или БСП. Първите вече заявиха, че със своите 27 депутати в 45-ото Народно събрание няма как да сформират стабилен кабинет и предпочитат да не получават мандата.

БСП от своя страна биха могли да опитат да съставят правителство, ако получат тази възможност, тъй като вчера много от активистите на партията обвиниха Слави Трифонов в „безотговорност“ за това, че не иска да прави правителство. Тоест те вероятно ще направят всичко възможно да сформират кабинет.

Засега те са заявили категорично, че не биха се коалирали само с ГЕРБ и биха говорили с всички други. Но пък „Има такъв народ“ и „Демократична България“ вече обявиха, че не биха управлявали със социалистите. Така на Корнелия Нинова и остава само ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“ за партньори, които нямат достатъчно депутати за мнозинство.

Коментари: 0