При минус 10 градуса солта не действа, топим снега с друго

Приходите от винетки са само за ремонт на пътища, увери министър Лиляна Павлова

При минус 10 градуса солта не действа, топим снега с друго

Снимка: Стоян Йотов

3950 ~ 2 мин. четене

„Имаме предвидени 60 млн. лв. за този зимен сезон, които да инвестираме. Продължават усилията, защото при тези минусови температури под -10 градуса за дълъг период от време, солта спира да действа. Единственото, което можем и трябва да използваме това е калциев бихлорид, само такъв тип химия е това, което помага за размразяването на пътищата“, обясни Павлова. 

Тя бе категорична, че пътищата са проходими, но при зимни условия и на този етап няма места, на които да има проблем.

„Там, където сме установили, че фирмите не са излезли навреме или не са изчистили достатъчно добре, ще има глоби. На места много добре се справиха, направиха всичко необходимо. На някои места имаме критики, но това го правим като разчет в края на сезона“, каза Лиляна Павлова.

Всички средства, които не са инвестирани в почистване на сняг, ще отидат за ремонти. Тя отхвърли твърденията, че парите от винетки отиват за запълване на дупки в бюджета.

„Всеки 1 лев приход от винетни стикери може да се използва единствено и само в бюджета на пътната агенция. Законът го е регламентирал, а ние живеем в правова държава и спазваме закона“, категорична бе Павлова.

Тя увери, че се работи в посока да няма повишаване в цената на стикерите догодина.

„Ако въведем междувременно тол системата може да не се налага да вдигаме цената на винетката, защото ние искаме един по-справедлив смесен модел, а именно чрез тол такса за изминато растояние да плащат повече тежкотоварните автомобили и транзитния трафик и по този начин може би изчисленията ще покажат, че ще имаме достатъчен сериозен приход, който да инвестираме обратно в ремонт на пътища“, каза Павлова.

Приходите от винетки за 2015 г. са 230 млн. лв., но от тях се приспадали разходите за производство, разпространение, както и 13 млн. лв., които стрували на пътната агенция безплатните стикери за 190 хил. коли на инвалиди.

Подкрепи Economic.bg