Приходите от международен туризъм в България остават на нивото от 2018 г.

По данни на БНБ постъпленията в българската икономика от чуждестранни граждани се оценяват на 3.6 млрд. лв.

Приходите от международен туризъм в България остават на нивото от 2018 г.

Приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г. са 3.6 млрд. евро, показват данните на Българската народна банка, цитирани от Министерството на туризма. Сумата е сравнима с постъпленията в българската икономика за съпоставимата 2018 г.

Само за месец ноември 2019 г. постъпленията от чуждестранни туристи надхвърлят 153 млн. евро., като увеличението в сравнение със същия месец на предходната година е 6.7%.

За ноември бе отчетено увеличение и на туристическите посещения от чужденци със 7.5%, като броят им е достигнал 442 178. Общо от януари до ноември 2019 г. у нас са регистрирани 8 832 405 туристически посещения от чужденци, посочват от МТ.

„Данните на БНБ за приходите от международен туризъм са изключително добри, те доказват, че е преодолян спадът през 2019 г., която бе изпълнена с трудности и международни предизвикателства за туризма. Резултатите сочат, че българският туризъм запазва високите си постижения от последните 4 години и се развива устойчиво“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. „Това ни дава стимул да продължим с мобилизацията и заедно - държава, туристически бранш и местни власти да продължим да работим усилено и през тази година за успешно приключване на настоящия зимен сезон и за подготовката на Лято 2020“, добавя тя.

Коментари: 0