Тонове незаконни отпадъци бяха заловени на пристанището във Варна

Те са влезли на територията на страната с разрешението на един от зам.-министрите на екологията

Тонове незаконни отпадъци бяха заловени на пристанището във Варна

Снимка: Нова/Принтскрийн

Поредна пратка незаконен боклук от Италия е стигнала до България. На пристанището във Варна са задържани 25 контейнера със съмнителни отпадъци, съобщава Nova. Прокуратурата вече обяви, че заместник-министър на екологията (без да посочва кой) е разрешил внасянето на боклука от Апенините.

Цитираните 25 контейнера са пристигнали на пристанището през октомври миналата година. Сигналът обаче е постъпил едва на 16 януари от Агенция „Митници“. Като получател на товара е била посочена българска фирма със седалище в София с управител гражданин на Северна Македония. Има и двама съдружници от Италия.

„Тепърва се проверява дали тази фирма някъде е засичана при други търговски сделки, но към този момент няма такава информация”, заяви Даниел Пашов, директор на ОД МВР-Варна.

При задържането на отпадъците са открити  редица нередности. „Тези отпадъци се различават от това, което е декларирано в митническите документи. Те е следвало да бъдат пластмаса и каучук, но вътре в самите бали бяха установени и различни други отпадъци като текстилни, стъклени и дървени. Не са във вида, в който законът изисква – а именно да бъдат вакуумирани и балирани”, заяви наблюдаващият прокурор Невена Илиева.

Задържани засега няма. От прокуратурата във Варна не изключиха възможност за реекспорт на отпадъците. А преди дни главният прокурор обяви че ще е безкомпромисен при доказване на престъпления от този вид.

А новият министър на околната среда и водите Емил Димитров, заяви че все още не е запознат в детайли с разследването около вноса на отпадъци от Италия и  не може да посочи кой е виновният зам.-министър, за който прокуратурата съобщи, че е дал съгласие за вноса на отпадъци.

Коментари: 0