Приключи антитерористичната операция в Париж (обзор)

Арестувани са седем терористи, убити са трима

Приключи антитерористичната операция в Париж (обзор)
3689 ~ 1 мин. четене

Повече от шест часа продължи антитерористичната операция в парижкия квартал „Сен Дени“. Краят на операцията приключи официално в 12:45 българско време, предадоха световните медии.

По време на полицейския щурм са убити двама терористи и една една жена се е самовзривила, задействайки пояс с експлозиви.

Арестувани са седем души, трима от които са били в обсадения апартамент. Самоличността им все още не се съобщава. Други двама са задържани близо до сградата.

"Невъзможно е да кажа кой е бил задържан. В момента ние проверяваме точно това", заяви парижкия прокурор Франсоа Молинс в края на операцията, цитиран от Reuters. По думите му нападението е било наредено след проследени телефонни разговори и наблюдения, които са накарали полицията да вярва, че атентаторът Абделхамид Абаауд може да е в "Сен Дени".

Ранени са петима полицаи и е убито едно полицейско куче – немската овчарка на име Дизел.

Припомняме, че първата престрелка в парижкото предградие "Сен Дени" започна тази сутрин между 4:30 и 4:45. Втората започна в 5:45. В началото на операцията се чули две силни експлозии, последвани от престрелка.  Три часа по-късно се чули нови взривове и престрелка.

По-рано излезе информация, че мишена на операцията е терористът, замислил атентатите в Париж. Абделхамид Абаауд е белгиец, който се смяташе, че е в Сирия.

Подкрепи Economic.bg