Няма риск потребителите да останат без ток при фалит на доставчик

Тръгна информационната кампания за либерализацията на електроенергийния пазар

Няма риск потребителите да останат без ток при фалит на доставчик
3818 ~ 2 мин. четене

Какво означава за потребителите свободният пазар на електроенергия, кога може да бъде сменен доставчикът на електроенергия, колко струва това, задължително ли е, има ли риск при смяна на доставчика потребителят да остане без електрозахранване, как оперира енергийната борса – на тези и други въпроси относно предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната отговарят представители на Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса, Електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества в рамките на информационна кампания, която стартира днес. 

Началото на кампанията бе дадено в Стара Загора и Враца от екипи, водени от заместник министрите Жечо Станков и Николай Николов. В рамките на две седмици експертите ще запознават заинтересованите потребители на средно и ниско напрежение с най-важните промени, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия в страната, която трябва да се случи поетапно след 1 януари 2016 г.


Предстоящата пълна либерализация на пазара на електроенергия в страната ще промени условията на снабдяване за битовите абонати, общинските администрации, училищата, читалищата и малките фирми, които все още са на регулирания пазар.

„Свободният пазар на електроенергия осигурява възможност на клиентите свободно да избират своя доставчик на електроенергия. Това допринася за създаването на конкурентна среда за участниците на пазара, което ще гарантира по-добро качество на предлаганите услуги“, изтъкна пред участниците в срещата във Враца зам. -министърът на енергетиката Николай Николов.


В рамките на информационна кампания в Стара Загора зам.-министър Жечо Станков представи възможностите за по-добри цени и условия за българските потребители, които ще предостави новият модел на електроенергийния пазар. "За нас е важно всички заинтересовани потребители да получат яснота за общата рамка на функциониране на свободния пазар", подчерта Жечо Станков.

Според единодушното становище на участниците в срещите, най-сериозното предимство на либерализирания пазар на електроенергия е фактът, че цената занапред ще се определя изцяло от търсенето и предлагането и ще бъде обективно обусловена. Практиката досега в останалите европейски държави показва, че в първите месеци след освобождаването на цените е възможно да се наблюдава известен ръст, след което те падат до равнища под регулираните. В условията на свободен пазар ще останат обаче цените за достъп до мрежата и цените за пренос, които ще бъдат регулирани от Комисията за енергийно и водно регулиране. Остава ангажиментът на държавата за защита на уязвимите потребители.

Няма риск за потребителите да останат без електрозахранване в случай на фалит на техния търговец. В такива случаи законодателството предвижда клиентите да бъдат снабдявани от доставчик от последна инстанция докато си намерят нов доставчик на свободния пазар.

Информационната кампания ще продължи по предварителния график до 25-и ноември.

Подкрепи Economic.bg