Притесненията около турската икономика обхванаха и Европа

Обезценката на турската лира повлия върху представянето на редица банки

Притесненията около турската икономика обхванаха и Европа

През последния ден от седмицата цените на акциите се понижиха, след като геополитическото напрежение нарасна покрай санкциите към Турция. Турската лира записа рекордни загуби спрямо щатския долар, като валутната дойка USD/TRY поскъпна с 15.10% до 6.38, което разтърси инвеститорите и доведе до голям отлив на активи от югоизточната ни съседка. 

Щатският индекс Dow Jones се понижи с 196.09 пункта до 2513.14 с най-голям спад на технологичната компания Intel. Също така индекса изтри натрупаната печалба за месеца след серия от три поредни дни на загуба. S&P 500 изтри 0.71 процента от стойността си до след изоставане на финансовия сектор и този на материалите. Загуба записа и индексът Nasdaq, като се понижи до 7836.11 пункта в края на деня и прекъсна серията от печеливши дни. 

Притесненията около турската икономика обхванаха и континента Европа, при което фондовите пазари завършиха деня на отрицателна територия. Индексът DAX загуби близо 2 процента до 12424.35 пункта, докато търговията на борсата в Лондон изпрати индекса FTSE 100 до 7667.01 пункта. Обезценката на турската лира повлия върху представянето на редица банки, от които бяха BNP Paribas, UniCredit и BBVA.

Цената на златото се запази сравнително стабилна на фона на силния долар, който поскъпна с около 1 процент спрямо съвкупността от основните си конкуренти. Трой унция от ценния метал се търгуваше за 1211.28 долара, докато среброто се раздели с 0.85% от цената си до $15.31. Цените на петрола се повишиха с повече от 1% в петък, тъй като санкциите на САЩ срещу Иран изглеждат ще повлияят върху затягане на доставките. Щатският суров петрол струваше 67.73 долара за барел, а сорта Брент можеше да се размени за $72.94.


Plains All American Pipeline – Дневна

Компанията, която изгражда тръбопроводи за пренос на нефт се намира във възходящ тренд от средата на месец юли. Акциите се търгуват над зоната на съпротива, която сега играя роля на ниво на подкрепа и дава възможност за развитие на възходящото движение. В дългосрочен план очакваме поскъпване до $31, затова очакваме връщане и тест до зоната около $25-$26 или отскачане от тренд линията.

EUR/USD – Дневна 

В петък долара засили позициите си спрямо основните си конкуренти, което понижи цената на валутната двойка EUR/USD. Спада под нивото на подкрепа оказа силен натиск върху еврото, което загуби повече от 1 процент. Текущата формация показват развитие на низходящ тренд, докато не се формира обръщаща формация.

XAG/USD – Дневна

Цената на среброто продължава да се намира под 50 дневната средна в консолидация, което показва, че пазара не е готов да възобнови разпродажбите, но и няма достатъчно сила да формира възходящо движение. Очакваме индикаторът MACD а да направи низходящо пресичане, което ще ни даде сигнал за продажба с близка цел около психологическото ниво 15.

Dow Jones - Дневна 

Индексът Dow Jones се покачи през последните дни, като образува дивергенция, което е обръщаща формация и може да доведе до нови понижения. Очакваме при задълбочаване на напрежението в търговските отношения със САЩ да последва бърз спад до нива под 25000 пункта, където се намира нивото на подкрепа, образувано от 50 периодната средна.

Коментари: 0