Проблемите на Boeing понижиха цялостната продукция от САЩ

Проблемите на Boeing понижиха цялостната продукция от САЩ

Снимка: БТА

Американската индустриална продукция се е свила с 0.3% и това се дължи на необичайно топлото време и на резултатите на авиопроизводителя Boeing. Това стана ясно от представените днес данни от Федералния резерв на САЩ.

Според тях конкретно през януари продукцията се е понижила с 0.1%, което отговаря на прогнозите на анализаторите. Данните за производствената дейност през декември обаче са ревизирани надолу до 0.1% ръст, докато по-рано бе съобщено за увеличение с 0.2%, пише Reuters. Данните за индустриалната продукция като цяло за декември също са ревизирани надолу – от 0.3% спад по-рано на 0.4% спад.

Икономистите са прогнозирали, че индустриалната продукция в САЩ през януари ще се свие с 0.2%, като конкретно за производствената дейност прогнозата е за спад с 0.1%.

Производството на въздушна и друг вид транспортна техника през януари се е понижило със 7.4% след ръст с 0.5% през декември. Спадът отразява проблемите на Boeing, свързани със приземяването на всички самолети 737 MAX след двете смъртоносни катастрофи, отнели живота на 346 души.

До някаква степен това е компенсирано от дейността на автомобилните заводи, чиято продукция се е увеличила до 11.29 млн. бройки на годишна база. Производствената продукция, с изключение на моторните превозни средства и частите за тях, обаче през януари се е понижила с 0.3%.

Коментари: 0