Развиваме морските летища така, че повече самолети да кацат целогодишно

Летищата разполагат с нови модерни пътнически терминали, обновена инфраструктура, компютърни системи и комуникации

Развиваме морските летища така, че повече самолети да кацат целогодишно

През 2016 година “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД отбеляза своето първо десетилетие на успешна концесия на летище Бургас и летище Варна. Годината беше рекордна по брой обслужени пътници, повече от 4,57 милиона пътници общо за двете летища, което е исторически рекорд от 22% ръст.

През първите 10 години от концесията усилията на компанията бяха насочени към подобряване на инфраструктурата на летище Варна и летище Бургас. В резултат на това днес морските летища разполагат с нови модерни пътнически терминали, обновена инфраструктура, компютърни системи и комуникации.

Голямата цел на оператора на двете летища за следващите години e повишаване на трафика през пролетта, есента и зимата. “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД също следва и своята нова авиационна маркетингова стратегия “Twin Star to Five”, която има за цел да засили трафика извън сезона чрез ангажиране на други основни страни на местно ниво като хотелиери, туроператори, общини, авиокомпании и летища. Паралелно компанията работи и към създаването на Регионален фонд за развитие на въздушните връзки с цел удължаване на туристическия сезон. Идеята е фондът да бъде учреден първоначално от най-големите общини в Югоизточния регион (Несебър, Поморие, Бургас и Созопол), на които са разположени най-големите ваканционни комплекси в района, внасящи основната част от ежегодния туристически данък, събиран от общинските администрации. 

Фондът може да обхване и Североизточния регион, първоначално от общините Варна, Балчик и Каварна, а след това в него да се включат и по-малките общини в региона и представители на местния бизнес. Учредяването на Регионалния фонд е от стратегическо значение за развитието на регионите около Бургас и Варна и ще допринесе дългосрочно за оформянето им в целогодишна и достъпна туристическа дестинация с устойчив икономически растеж.

Първите резултати от активната работа на оператора на морските летища вече са налице. Авиокомпании обявиха нови целогодишни линии. През месец юли Wizz Air ще базира свой самолет на летище Варна и ще открие нови целогодишни полети до Дортмунд и Мюнхен Меминген (Германия), Айндховен (Холандия), Ларнака (Кипър), Милано Бергамо (Италия) и Тел Авив (Израел). От 26 март Wizz Air ежедневно ще изпълнява и полети до София. Честотата на полетите по линията Варна - Лондон (Лутън) се увеличава на 10 полета седмично.

Другата добра новина е, че Ryanair и easyJet стартират полети за първи път от летище Варна. Ryanair ще добави Варна към своята мрежа от дестинации и ще свързва целогодишно региона с един от основните центрове на Европа за бизнес, политика и туризъм - Брюксел (Шарлероа). Полетите започват от 30 октомври и ще се изпълняват два пъти седмично.

easyJet стартира на летище Варна през летния сезон с две нови линии до Лондон (Гетуик) и Берлин (Шьонефелд). Полетите от Варна до Лондон (Гетуик) ще започнат на 6 юни и ще се извършват три пъти седмично през лятото. На 28 юни стартират и директните полети до немската столица Берлин два пъти седмично.

Коментари: 0