Продажбите на жилища в САЩ паднаха повече от очакваното

Прехвърлянето на съществуващи имоти е намаляло с 4.9% на годишна база

Продажбите на жилища в САЩ паднаха повече от очакваното

Снимка: Pixabay

712 ~ 1 мин. четене
Продажбите на жилища в САЩ паднаха повече от очакваното през март. Това според анализатори е сигнал за трудния пазар, въпреки че лихвите по ипотечните кредити намаляват, а ръстът на цените се забавя. Резкият спад на продажбите на жилища, отчетен от Националната асоциация на брокерите днес, идва в началото на пролетния сезон, който по принцип е силен за пазара, пише Reuters.

Продажбата на съществуващ жилища паднаха с 4.9% на годишна база до 5.21 млн. броя. Данните за февруари бяха ревизирани надолу до 5.48 милиона жилища.

Икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха продажбите на съществуващи жилища да паднат с по-малко – 3.8% до 5.3 млн. единици през март.

Намаляването на лихвите по ипотечните кредити, ускоряването на растежа на заплатите и забавянето на инфлацията при цените на жилищата подобриха достъпността, но предлагането продължава да бъде ниско, особено при по-ниския клас активи. Причината е липсата на достатъчно строители и земя, върху която да се строят нови сгради.

30-годишната фиксирана лихва по ипотечните кредити е паднала от 4.94% през ноември до около 4.12%, според данни на Freddie Mac. Ръстът на заплатите също се ускорява.

Проучване от миналата седмица показа, че докато строителите съобщават за силно търсене на нови жилища през април, те също така се оплакват от „хроничен недостиг на строителни работници и строителни площи“.
Коментари: 0