Прокуратурата обсъжда преференциалните договори в КТБ

Премиерът заяви, че преференциалните договори са били преправяни

Прокуратурата обсъжда преференциалните договори в КТБ

Снимка: Стоян Йотов

196 ~ 1 мин. четене

Очаква се прокуратурата да обяви дали е било законно преправянето на преференциални договори от страна на квесторите във фалиралата банка на Цветан Василев КТБ. Това от своя страна е позволило на вложители да получат гарантираните обезщетения.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви на правителствено заседание, че в последните си дни двама квестори са преправяли преференциални договори за депозити на обикновени договори. Така титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете, а преди това са нямали това право.

Припомняме, че по закон парите на влог по договор с преференциални условия не са гарантирани от държавата и не се възстановяват при фалит.

В своето изявление Борисов заяви, че още в понеделник очаква да се разбере от прокурорите дали подобно действие е законно или не.

От своя страна двамата квестори в КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчева заявиха, че са действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете. Според тях обвиненията са неоснователни и те поискаха експертна оценка, която да докаже законността на действията им.

Подкрепи Economic.bg