Прокуратурата повдигна обвинение на бившия секретар на Агенцията за бежанците

Златко Александров е обвинен от специализираната прокуратура в умишлена безстопанственост

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия секретар на Агенцията за бежанците
Бившият  главен секретар на Държавна агенция за бежанците Златко Александров е обвинен от специализираната прокуратура в умишлена безстопанственост, с което е ощетил държавата с 22.5 хил. лв. Досъдебното производство е образувано след самосезирането на главния прокурор Сотир Цацаров по публикации в медиите. В рамките на разследването, което продължава и в момента, са разпитани 30 свидетели и и е назначена икономическа експертиза.

В началото на 2016 г. премиерът Бойко Борисов уволни  Златко Александров и председателя на агенцията Никола Казаков заради медийни разследвания, които показаха, че има злоупотреби при провеждането на обществените поръчки във ведомството.

Разследването на прокуратурата е установило, че на 11 юни 2015 г. Александров е бил упълномощен от председателя на Държавна агенция за бежанците /ДАБ/ да представлява агенцията в качеството й на възложител на обществени поръчки. В нарушение на Закон за финансово управление и контрол в публичния сектор и на длъжностната си характеристика, Александров не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество, от което са последвали значителни щети за ДАБ в размер на 22 459 лв., се казва в официалното съобщение на държавното обвинение.

На 02 декември 2015 г. бившият главен секретар е взел и подписал решение за откриване на процедура на договаряне без обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на хранителни продукти за осигуряване храненето на лицата, настанени в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци, подали молба за международна закрила на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет //РПЦ- гр. София- ж.к. „Овча купел”, кв. „Враждебна и кв. „Военна рампа”, РПЦ- с. Баня, РПЦ- гр. Харманли, ТЦ- с. Пъстрогор/“.

Той е одобрил обявлението за обществена поръчка и документацията за участие в процедурата, а на 09 декември 2015 г. е сключил договор за периодични доставки на хранителни продукти със срок за заплащане на цената - до 18 декември 2015 г. Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров не е била налице необходимост от доставянето на малотраен варено-пушен колбас „Телешки” с общо тегло - 5 378,35 кг., тъй като към този момент такива хранителни продукти са били налични в складовете на ДАБ. По същото време е отчетено и намаляване броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци.
Коментари: 0