Прокуратурата разследва Искров за КТБ

Проверката е препратена от ВКП на Софийска градска прокуратура

Прокуратурата разследва Искров за КТБ

Прокуратурата започва разследване по подадения на 25 ноември сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал от 11 активисти на „Протестна мрежа” относно отговорността на управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров и управителния съвет на банката по случая с „Корпоративна търговска банка” АД. Това съобщават днес от "Протестна мрежа", информацията е качена и на сайта на организацията.

В писмо, изпратено до подателите, специализирания отдел на Върховна касационна прокуратура уведомява, че сигналът е препратен по компетентност на Софийска градска прокуратура с указания за проверка и – при намиране на основания – за приобщаване към воденото досъдебно производство по случая с КТБ. В писмото се изисква и проверката да стане в най-кратък срок.

В сигнала на „Протестна мрежа”, изпратен и до министър председателя Бойко Борисов и до политическите сили в управляващата коалиция, се казва, че схващането, че управителят на БНБ и управитeлният съвет нямат никакви правомощия и функции по отношение на една от основните дейности на БНБ, а именно банковия надзор, е правен, институционален и концептуален абсурд. 

"Това схващане обслужва невярната теза, че управителят на БНБ не носи никаква отговорност за провала на управляваната от него институция да изпълни най-важното си задължение – опазване сигурността и стабилността на банковата система", казват от "Протестна мрежа".

В сигнала от 8 страници са анализирани отговорностите на управителното тяло на БНБ – управител, подуправителите и управителен съвет – според Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и други български и европейски нормативни актове. Изводът от тях е, че няма как наказателната отговорност да се носи само от ресорния подуправител Цветан Гунев (единствен досега разследван по случая) и това, ако е вярно, е не само абсурдно, но и опасно за финансовата и национална сигурност. „Призоваваме Ви да извършите това, което се следва по закон, както и да отговорите на очакванията на българските граждани всички виновници за разразилия се банков скандал с огромни мащаби да бъдат разкрити и наказателно преследвани с цялата строгост на закона“, се казва в сигнала до Сотир Цацаров.

Потвърждението за започващо разследване по сигнала е изпратено в същия ден, в който управителя на БНБ заяви публично, че неговият втори мандат изтича догодина, с което потвърди че няма намерение да подава оставка. Това съвпада и с мълчанието на ГЕРБ и управляващата коалиция след публично поисканата от тях оставка на Искров заради регулаторния провал с вече затворената „Корпоративна търговска банка” АД, завършва съобщението на "Протестна мрежа".

Коментари: 0