Сачева: Трябва да започнем да носим лична отговорност за пенсиите си

Трябва да дадем на системата преди да искаме от нея, категоричен е социалният министър

Сачева: Трябва да започнем да носим лична отговорност за пенсиите си

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

1984 ~ 4 мин. четене

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е подготвило законопроект, с който да се реши „какво ще се случи с хората, които още от септември ще получат право да се пенсионират“. Това казва в интервю пред в. „Труд“ ресорният министър Деница Сачева.

Коментарът ѝ е по повод предупрежденията, че обезщетенията на първите пенсионери, които ще получават пенсия и от частните фондове (т.нар. „втори стълб“), ще бъдат по-ниски, отколкото ако са се били осигурявали изцяло в НОИ.

Без да уточнява какви мерки предвижда законопроектът, Сачева е казала още, че в момента се изготвя оценка на въздействието му. След това предстои документът да бъде съгласуван с другите институции в Министерския съвет, а след това ще бъде предложен за обществено обсъждане. По новия документ становище се чака от Комисията по финансов надзор (КФН), Министерството на финансите и от Асоциацията на пенсионните дружества.

Въпреки че управляващите ще опитат да минимизират удара по „първата кохорта“ пенсионери по „втория стълб“, то вече е време хората да се замислят и да носят лична отговорност за размера на пенсиите си, коментира Сачева.

„Ние трябва да започнем да говорим за личната отговорност при пенсиониране, т.е. всеки един от нас, особено хора като мен, които са над 45 години, е време да мислим за това как се осигуряваме, какво всъщност даваме на системата, преди да искаме от нея“, заяви социалният министър.

Тя отбеляза, че е въпрос на личен избор за всеки дали да продължава и занапред да се осигурява в частните пенсионни дружества или да пренасочи всичките си пенсионноосигурителни вноски към НОИ. „Има хора, които считат, че е по-добре да имат индивидуална партида. Хората трябва сами да направят преценката дали това е по-изгодно с ясното съзнание, че индивидуална партида може да се увеличи драстично, но може и да не се увеличи, защото всичко зависи от пазара и от икономическите отношения, от доброто управление на съответното пенсионно дружество или искат да заложат на сигурното, което пък може да се окаже в някои случаи по-добро“, обяснила е Сачева.

Министърът коментира и темата с болничните, която е сред горещите в момента. Анализът ѝ показва, че в областите със силно икономическо развитие се отчита по-висок брой на болничните. Именно затова предстои държавните институции да проверят къде има казуси с работодатели, които  целенасочено карат работниците си да излизат в отпуск по болест, защото това им дава възможност да не плащат заплата за периода на болнични.

Тя е обяснява, че предстои нейното министерство да внесе в прокуратурата сигнали, получени от медии и синдикати, за фирми, наемащи фиктивно работници, които моментално се пускат в болнични, за да точат пари, т. е. имат приходи единствено от болнични, без да имат дейност.

„Предстои да се провери къде има казуси с работодатели, които целенасочено карат работниците си да излизат в отпуск по болест, защото това им дава възможност да не плащат заплата за периода на болнични. Такива сигнали обещаха да ни подават от лекарския съюз“, обяснил е министърът и е посочила, че конкретно от област Благоевград има сигнали, че през летните месеци много хора си вземат болнични за повече от 30 дни, за да работят сезонна работа в Гърция.

Миналата седмица представители на социалното и здравното министерство, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Националния статистически институт (НОИ), работодателските организации, синдикатите и Български лекарски съюз (БЛС) са имали среща по темата. На нея са били предложени редица мерки за справяне с проблема с фалшивите болнични, като конкретно от БЛС са се ангажирали да подават сигнали към институциите за предприятия, които злоупотребяват с този вид документи.

Участниците от срещата са се обединили около мнението, че трябва в цялата страна да се провеждат „ефективни контролни акции“ на всички институции - Главна инспекция по труда, службите по трудова медицина, различните съвети, създадени по закона за здравето с представители на НОИ и на регионалните здравни инспекции.

По думите на Сачева през последните 10 години сумите, изплатени по болнични, са нараснали с 253 млн. лв., като за последната отчетена година числото е достигнало 463 млн. лв.

На въпрос как самите работодатели могат да установяват дали даден болничен е фалшив, социалният министър обяснява, че на контрол ще подлежат по-скоро дългосрочните болнични, при които има как да се провери спазва ли се предписания от лекаря болничен режим.

„Да кажем, че е предписан домашен режим, а виждаме човекът да се разхожда в центъра на града. Тези болнични, които формират най-големия разход, са болничните от 7 до 30 дни. Когато става въпрос за тях, спокойно би могло да се направи проверка“, коментирала е Сачева.

Тя е казала също, че е скептично настроена към идеята на работодателите първите три дни от болничните да станат неплатени, но в крайна сметка решението няма да вземе тя, а правителството като цяло. Дискусията около това предложение е голяма и засега тя продължава. Засега всички са се обединили около идеята да се постигне по-голяма информационна свързаност – до работодателите максимално бързо да стига информацията за подадени болнични листове от техни служители.

Коментари: 0